HABER YAŞAM 

RUHUN MÜZİĞİ

Her yıl 10 Ekim, tüm dünyada ruh sağlığı ve ruh hastalıklarının toplumda farkındalığını ve anlaşılırlığını artırmak amacıyla Dünya Ruh Sağlığı Günü olarak kutlanıyor. Uzmanlar, bu özel günde ruh sağlığına en iyi gelen, en güçlü ilacın gülmek olduğunu hatırlatıyor.Ruhun müziği” olarak nitelendirilen gülmenin ruh sağlığına, psikolojik birçok rahatsızlığa, strese, huzursuzluğa ve daha birçok sıkıntıya karşı en önemli tedavilerden biri olduğunu söyleyen uzmanlar, “Güldüğümüz zaman beynin kimyası değişiyor. Gülünce salgılanan endorfin, dopamin maddeleri de ağrı gidericidir. Gülersek savunma sistemimiz kuvvetlenir, direncimiz artar. Hayal dünyamız gelişir ve yaşam standardımız yükselir. Gülmek beyin merkezinin aktif olması demektir. Gülmek hem kendi beynimiz hem de etrafımızdaki insanlar için faydalıdır. Pozitif duygular insanda diğer duyguları da etkileyerek yaşam standardımızı yükseltir. Pozitif ve iyimser bir insan olmanın da neredeyse başkoşulu sayılabilecek gülmek, hem kendimizi hem de çevremizdekileri mutlu eder. Bizi hayata da bağlar, daha iyimser bir insan olmamızı sağlar” diyor.

YARATICILIĞI ARTIYOR

Uzmanlar, gülmenin faydalarını şöyle sıralıyor:

– Gerginliği azaltıyor: Gülmenin en büyük faydalarından biri gerginliği azaltmasıdır. Bu nedenle psikologlar bol bol gülmemizi tavsiye ediyor.

– Kalp hastalıkları riskini en aza indiriyor: ABD ve Kanada’da yapılan araştırmaların sonunda elde edilen bulgulara göre gülmek, kalp hastalıkları riskini büyük oranda azaltıyor.

– Stres gideriyor: Stres hormonlarının oranını azaltan gülmek, en doğal sakinleştiricilerden biri.

– Kasları gevşetiyor: Gülerken sadece yüzümüzdeki değil, karnımızdaki kaslar da çalışır. Kaslar, çalıştıkça gevşer ve insana rahatlık verir.

– İyileşme sürecini hızlandırıyor: Hangi hastalık olursa olsun gülmek, iyileşme sürecini hızlandırıyor. Gülme esnasında beyne gönderilen sinyallerin bunda katkısı oldukça fazla.

– Bağışıklık sistemini güçlendiriyor: Özellikle kahkaha atmak, bağışıklık sisteminin çok daha güçlü olmasını sağlıyor.

– Uyku problemlerini ortadan kaldırıyor: Gülmek, kasları gevşettiği için uyku sağlığını da olumlu yönde etkiliyor.

– Öfke kontrolü sağlıyor: Bir şeye katıla katıla gülmek öfke duygusunu ortadan kaldırıyor.

– Kaygıyı azaltıyor: Gülmek, olaylara daha iyimser yaklaşmamızı sağlıyor ve kaygıyı azaltıyor.

– Sindirim sorunlarına iyi geliyor: Gülmenin dolaylı faydalarından biri de sindirim sorunlarına iyi gelmesi. Karındaki kaslar çalıştığı için bağırsak hareketlerini de güçlendiriyor.

– Akciğerleri temizliyor: Gülme esnasında akciğerler açılır ve daha fazla oksijen teneffüs edilir.

– Yaratıcılığı artırıyor: Gülmek, beynin çok daha yaratıcı olmasını sağlıyor ve sanatsal üretimi destekliyor.

Bu yazıya yorum yapamıyorsanızlütfen Facebook hesabınıza giriş yapınız
Paylaş:

Benzer yazılar